Ekşili Köfte
Yapılışı
Nohut yıkanır akşamda 1 su bardağı su ile ıslatılır , ertesi gün 1 su bardağı su ile basınçlı tencerede haşlanır. (nohut'un suyu süzülür, yemekte kullanılmak üzere ayrılır). soğan soyulur, yıkanır ve ince ince doğranır. Bir tepsiye soğan , 3 yemek kaşığı salça, 1 tatlı kaşığı kırmızı biber, kıyma, bulgur ve 1 tatlı kaşığı tuz konur, özleşinceye kadar iyice yoğrulur. Un ve irmik ilave edilerek iyice özleşir. Nohut büyüklüğünde parçalar alınarak yuvarlanır. diğer tarafta bir tencerede kuşbaşı et yağ ile kurutmadan kavrulur. Kalan 2 yemek kaşığı salça ilave edilerek 1-2 kez çevrilir. Nohut, kalan kırmızıbiber, ve sumak suyu eklenip karıştırılır. nohut'un haşlama suyu, 8 su bardağına tamlanarak ilave edilir. Kaynayınca kalan tuz ve köfteler atılır, 5 dakika kadar tuz ve köfteler atılır, 5 dakika kadar kaynatılır(fazla kaynatılırsa köfteler dağılır). Nane ilave edilir ve ocaktan indirilir. Sıcak olarak servis yapılır. Hemen servis yapılmayacak ise köfteler süzülür, servis yapılacağı zaman suyu ısıtılarak köfteler ilave edilir. Aksi halde köfteler dağılabilir.
KULLANILACAK MALZEMELER
Malzeme | Miktar | Gram |
Baharoğlu Nohut | 1/2 su bardağı | 85 |
Soğan | 1 orta boy | 70 |
Salça | 5 yemek kaşığı | 50 |
Kırmızı biber | 2 tatlı kaşığı | 4 |
Kıyma | 1 su bardağı | 200 |
Baharoğlu Çiğ köftelik Bulgur | 1 1/2 su bardağı | 240 |
Tuz | 2 tatlı kaşığı | 12 |
Un | 1/2 su bardağı | 55 |
İrmik | 1/2 su bardağı | 75 |
Kuşbaşı et | - | 200 |
Zeytinyağı | 7 yemek kaşığı | 70 |
Sumak suyu | 4 yemek kaşığı | 40 |
Su | 8 su bardağı | 1600 |
Nane | 2 yemek kaşığı | 3 |