KÖLÜK AŞI / MALHITALI AŞ
KÖLÜK AŞI / MALHITALI AŞ
Kilis’ te “kölük aşı”, Gaziantep’ de “malhıtalı aş” denilen bu yemek, ince bulgurla da, iri pilavlık bulgurla da yapılabilir.
MALZEME :
1 su bardağı kırmızı mercimek
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1/2 çay bardağı bulgur
Tuz
ÜZERİNE :
1 soğan
1/2 çay bardağı yağ
1 tatlı kaşığı tane kimyon
1 yemek kaşığı kırmızıbiber
Karabiber
YAPILIŞI :
- Mercimeği uygun bir tencerede üzerine 2 parmak su basacak şekilde 20-25 dakika pişirin. Gerekirse arada bir karıştırın.
- Kırmızı mercimek pişince domates ver biber salçasını ilave edip iyice karıştırın. Salçalar, mercimekle bütünleşince, tencerede yoksa, sıcak su ilave ederek, bulguru atın. Suyunuz, bulguru pişirecek ve yemeği lapa yapacak kadar çok olmalıdır. Tuzunu serpin.
- Şimdi büyüdükçe bir soğanı incecik yemeklik doğrayın. Tercihen zeytin yağında hafif kızaracak şekilde pişirin ve sonuna doğru tane kimyonu karıştırın. Ocağın altını kapattıktan sonra kırmızıbiberi ilave edin.
- Uygun bir servis tabağına aldığınız lapanın üzerini kızarttığınız soğanla süsleyin. Karabiber serpin, sıcak sıcak servis yapın.