İçli Köfte
Yapılışı
İçi:Soğanlar soyulur, yıkanır ve çok ince doğranır. Yağ ile sararıncaya kadar kavrulur, kıyma ilave edilerek kavurmaya devam edilir. İnmesine yakın tuz, karabiber, kırmızıbiber, kişniş, bıçak ile kıyılmış ceviz ilave edilip karıştırılır ve ateşten alınarak soğutulur. Dışı: Bir tepsiye bulgur, dökme ufağı ya da ince irmik konur. Tuz, karabiber, kırmızıbiber, kişniş eklenir ve 1, 5 su bardağı ılık su ilave edilerek kapak örtülür. Bulgur kabarınca 1/2 yumurta akı hamurundan yumurta büyüklüğünde parçalar alınır ve avuç arasında işaret parmağıyla açarak boş yumurta kabuğu haline getirilir. Önceden hazırlanan içten konur ve döndürerek ağzı kapanır. Büyük bir tencerede 10 ardak su kaynatılır, tuz ve köfteler atılır. Köfteler suyun yüzüne çıkınca kevgirle servis tabağına alınır(Halıcı, 1991).
KULLANILAN MALZEMELER
Malzeme | Miktar | Gram |
İçi | - | - |
Soğan | 2 büyük boy | 200 |
Tereyağı yada margarin(erimiş) | 3 yemek kaşığı | 30 |
Kıyma | 1 1/4 su bardağı | 250 |
Tuz | 1 tatlı kaşığı | 6 |
Karabiber | 1/2 tatlı kaşığı | 1 |
Kırmızı biber | 1/2 tatlı kaşığı | 1 |
Kişniş(dövülmüş) | 1 tatlı kaşığı | 2 |
Ceviz içi | 1/2 su bardağı | 50 |
Dışı | - | - |
Baharoğlu Çiğ köftelik Bulgur | 1 su bardağı | 160 |
Dövme ufağı(İnce irmik olabilir) | 1 su bardağı | 150 |
Tuz | 1 tatlı kaşığı | 6 |
Karabiber | 1/2 tatlı kaşığı | 1 |
Kırmızı biber | 1/2 tatlı kaşığı | 1 |
Kişniş(dövülmüş) | 1 yemek kaşığı | 4 |
Su | 11 1/2 su bardağı | 2300 |