GAZİANTEP'İN EŞSİZ LEZZETİ// ALACA ÇORBA
Gaziantep’ de özellikle kış aylarında en fazla pişirilen ve sevilen çorbadır. Eskiden beri bazı aileler sabah kahvaltılarında alaca çorba yerler.
MALZEME :
1 çay bardağı dövme
1/2 çay bardağı nohut
1/2 çay bardağı yeşil veya kahverengi mercimek
2 büyük soğan 1 iri kırmızıbiber
Tuz
ÜZERİNE :
4 yemek kaşığı zeytin yağı
Tarhun, kırmızıbiber, nane
YAPILIŞI :
- Dövme ve nohutu geceden 10 dakika kaynatın. Ocağın altını söndürün, tencerenin kapağını kapatın. Sabaha kadar kalsın. Sabahtan iki parmak çekecek şekilde sıcak su ilave ederek ocağın altını yakın.
- Bu arada yeşil veya kahverengi mercimeği ölçü miktarda yıkayıp, tencereye koyun. 2 soğanı soyup, yarım ay şeklinde dövmenin üzerine doğrayın. Kuru kırmızıbiberi yıkayıp, kırarak onu da tencereye ilave edin. 1 saat pişirin. Yalnız, sık sık kontrol edin ve lütfen dövmeyi karıştırmayın, bu şekilde tencerenin dibi tutmaz. Pişirirken tencerede malzemeyi iki parmak geçecek kadar su olmasına dikkat edin; suyu eksildikçe sıcak su ilave edin. Tuzunu serpin dövme pişmişse tencerenin altını kapatın.
- Yemeğin yüzünü süslemek için küçük bir tava veya cezvede 4 yemek kaşığı zeytin yağını ısıtın. Kurutulmuş tarhunu ovalayıp, kırmızıbiberi, naneyi çorbanızın üzerine doğrudan veya bir kepçe içerisinde koyun. Üzerine kızdırılmış zeytin yağını boşaltın. Yemeğin yüzünü süsledikten sonra servis yapın.